Eplanner blog

Zjedź niżej by znaleźć interesujący Cię artykuł
na naszym blogu, lub skorzystaj z wyszukiwarki.

  • 2016-01-13
  • 3 min czytania

Dodatek za pracę w porze nocnej w 2016 roku

Pora nocna obejmuje 8 godzin pomiędzy godz. 21 a 7. Pracodawca w wewnątrzzakładowych przepisach prawa pracy (tj. regulaminie pracy, układzie zbiorowym, obwieszczeniu) ustala, które 8 godzin spośród 10 godzin będzie stanowić porę nocna obowiązującą w danym zakładzie pracy może to być np.: 00-5.00; 30-5.30 00-6.00; 30-6.30 00-7.00 Pracownikowi wykonującemu pracę…

  • 2016-01-02
  • 2 min czytania

Ile wyniesie minimalna stawka godzinowa i stawka dzienna w 2016 roku?

Minimalna stawka godzinowa jest wynikową minimalnego wynagrodzenia określonego dla 2016 roku. Od 1 stycznia 2016 roku płaca minimalna wzrośnie do 1850 PLN. Tym samym średnia stawka godzinowa wzrośnie o 59 groszy i wyniesie 11,03 PLN. Stawka godzinowa w poszczególnych miesiącach uzależniona jest od ilości godzin przypadających…

  • 2016-01-01
  • 3 min czytania

Wymiar czasu pracy w roku 2016

Wymiar czasu pracy w roku 2016 wyniesie dokładnie tyle samo co w roku 2015. W roku 2016 przepracujemy łącznie 2016 godzin. Pracownicy zatrudnieni w podstawowym systemie czasu pracy w pełnym wymiarze czasu pracy przepracują łącznie 252 dni. Żądne święto nie wystąpi w sobotę, tak więc niestety nie zyskamy…

  • 2015-12-23
  • 1 min czytania

Przerwa na karmienie piersią

Pracownicy karmiącej dziecko piersią, która pracuje więcej niż 6 godzin dziennie przysługują dwie półgodzinne przerwy wliczane do czasu pracy (art. 187 k.p). Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie. Pracownicy zatrudnionej…

  • 2015-11-20
  • 2 min czytania

Prawo do 15-minutowej przerwy w pracy na spożycie posiłku

Każdemu pracownikowi, którego dobowy wymiar czasu pracy wynosi co najmniej 6 godzin przysługuje zgodnie z przepisami kodeksu pracy prawo do 15-minutowej przerwy w pracy na spożycie posiłku. Przerwa w pracy na spożycie posiłku wliczana jest do czasu pracy. Uprawnienia zawarte w przepisach kodeksu pracy mają charakter uprawnień minimalnych,…

  • 2015-11-15
  • 3 min czytania

Umowa o praktykę absolwencką

Umowa o praktykę absolwencką gości w naszym ustawodawstwie od lipca 2009 r.. Z roku na rok staje się coraz  bardziej popularną formą zatrudnienia młodych pracowników na początku ich kariery zawodowej. Kto może „zatrudnić” praktykanta? Podmiotem przyjmującym na praktykę może być osoba fizyczna, osoba prawna…

  • 2015-11-11
  • 2 min czytania

Rekompensowanie pracy w niedziele i święta

Pracownikowi wykonującemu pracę w niedzielę lub święto, niezależnie od tego czy jest to praca zgodnie z obowiązującym pracownika rozkładem/ harmonogramem czasu pracy, czy praca wynikająca ze szczególnych potrzeb pracodawcy, należy wyznaczyć/ wskazać zastępczy dzień wolny w zamian za pracę w niedzielę i święto. Rekompensowanie pracy w niedziele i święta należy…

  • 2015-11-01
  • 2 min czytania

Okres zimowy a obowiązki pracowdawcy z niego wynikające

Okres zimowy (trwający od 1 listopada do 31 marca) to czas, w którym pracodawcy mają dodatkowe obowiązki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników.   Należą do nich m.in. zapewnienie odpowiedniej temperatury w miejscu pracy oraz konieczność zapewnienia posiłków regeneracyjnych: jeśli wykonujemy lekkie prace fizyczne lub prace biurowe pracodawca musi…

  • 2015-10-29
  • 2 min czytania

Praca w niedzielę i święto – kiedy jest dozwolona?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa pracy niedziele i święta są dniami wolnymi od pracy. Za pracę w niedzielę i święto uważa się pracę wykonywaną między godziną 6.00 w tym dniu a godziną 6.00 w następnym dniu, chyba że u danego pracodawcy została ustalona inna godzina. Praca w niedzielę i święto…