- 2 min czytania
Okres zimowy a obowiązki pracowdawcy z niego wynikające
Okres zimowy (trwający od 1 listopada do 31 marca) to czas, w którym pracodawcy mają dodatkowe obowiązki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników. Należą do nich m.in. zapewnienie odpowiedniej temperatury w miejscu pracy oraz konieczność zapewnienia posiłków regeneracyjnych: jeśli wykonujemy lekkie prace fizyczne lub prace biurowe pracodawca musi…
- 2015-11-01
- 2 min czytania
Okres zimowy (trwający od 1 listopada do 31 marca) to czas, w którym pracodawcy mają dodatkowe obowiązki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników. Należą do nich m.in. zapewnienie odpowiedniej temperatury w miejscu pracy oraz konieczność zapewnienia posiłków regeneracyjnych:
- jeśli wykonujemy lekkie prace fizyczne lub prace biurowe pracodawca musi zapewnić temperaturę pomieszczenia co najmniej 18 stopni Celsjusza,
- jeśli wykonujemy pracę na wolnym powietrzu pracodawca musi zapewnić nam dostęp do pomieszczenia, w którym możemy się ogrzać i schronić przed deszczem lub śniegiem,
- jeśli wykonujemy ciężkie prace fizyczne pracodawca musi zapewnić nam ciepłe posiłki i napoje podawane co najmniej co 4 godziny, powinny zawierać od 50 proc. do 55 proc. węglowodanów, około 35 proc. tłuszczów oraz 15 proc. białek, a ich wartość energetyczna nie może być mniejsza niż 1000 kcal.
Jakie konsekwencje grożą pracodawca, którzy nie wypełniają swoich obowiązków:
- przede wszystkim kara grzywny, która w przypadku naruszenia przepisów BHP może wynieść nawet do 30 tys. złotych
- odmowa wykonania pracy przez pracownika z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków pracodawcy, jeśli warunki zagrażają jego życiu lub zdrowiu.
Autor: Monika Smulewicz