Okres zimowy a obowiązki pracowdawcy z niego wynikające

Okres zimowy (trwający od 1 listopada do 31 marca) to czas, w którym pracodawcy mają dodatkowe obowiązki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników.   Należą do nich m.in. zapewnienie odpowiedniej temperatury w miejscu pracy oraz konieczność zapewnienia posiłków regeneracyjnych: jeśli wykonujemy lekkie prace fizyczne lub prace biurowe pracodawca musi…

Autor publikacji:
Monika Smulewicz

Data publikacji:
2015-11-01

Okres zimowy (trwający od 1 listopada do 31 marca) to czas, w którym pracodawcy mają dodatkowe obowiązki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników.   Należą do nich m.in. zapewnienie odpowiedniej temperatury w miejscu pracy oraz konieczność zapewnienia posiłków regeneracyjnych:

  • jeśli wykonujemy lekkie prace fizyczne lub prace biurowe pracodawca musi zapewnić temperaturę  pomieszczenia  co najmniej 18 stopni Celsjusza,
  • jeśli wykonujemy pracę na wolnym powietrzu pracodawca musi zapewnić nam dostęp do pomieszczenia, w którym możemy się ogrzać i schronić przed deszczem lub śniegiem,
  • jeśli wykonujemy ciężkie prace fizyczne pracodawca musi zapewnić nam ciepłe posiłki i napoje podawane co najmniej co 4 godziny, powinny zawierać od 50 proc. do 55 proc. węglowodanów, około 35 proc. tłuszczów oraz 15 proc. białek, a ich wartość energetyczna nie może być mniejsza niż  1000 kcal.

Jakie konsekwencje grożą pracodawca, którzy nie wypełniają swoich obowiązków:

  • przede wszystkim  kara grzywny, która w przypadku naruszenia przepisów BHP może wynieść nawet do 30 tys. złotych
  • odmowa wykonania pracy przez pracownika z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków pracodawcy, jeśli warunki zagrażają jego życiu lub zdrowiu.

 

Autor: Monika Smulewicz

Autor publikacji:
Monika Smulewicz

Newsletter

Zostawienie adresu email jest równoznaczne ze zgodą na otrzymywanie ode mnie wiadomości i z akceptacją naszej Polityki Prywatności.

Polityka prywatności
Dziękujemy!

Sprawdź wpisy
na blogu

  • 2024-04-09
  • 4 min czytania

Zadaniowy system czasu pracy – ogólne zasady

Ze względu na rodzaj czy też system organizacji czasu pracy nie zawsze można określić przedział czasu, w którym powinna zostać ona wykonana. Dlatego też ustawodawca przewidział możliwość ustalenia czasu pracy za pomocą wymiaru zadań do wykonania przez pracownika lub grupę pracowników. (Art. 140 K.P.)

  • 2024-03-25
  • 3 min czytania

Dopełnienie czy nadgodzina

Czy czasami masz wątpliwości jak zakwalifikować godziny pracy pracownika niepełnotetatowego?

  • 2024-03-13
  • 3 min czytania

Problematyczny odpoczynek tygodniowy

Czy zdarzyło Ci się, że chcąc zaplanować odpoczynek tygodniowy zgodnie z przepisami tak, aby przypadał na niedzielę okazywało się, że nie jest to możliwe? Jeśli tak, to zaraz dowiesz się kiedy tak się może zdarzyć i skąd ten kłopot.

  • 2024-03-11
  • 4 min czytania

Dyżur – wybrane zagadnienia

Dyżur jako jedna z form pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy, został uregulowany w Kodeksie pracy w rozdziale V „Praca w godzinach nadliczbowych”.

  • 2024-03-04
  • 6 min czytania

Podróż służbowa – miejsce świadczenia pracy

Planowanie i rozliczanie podróży służbowych, choć wydaje się rzeczą prostą, niekiedy sprawia, że rodzą się związane z wyjazdem wątpliwości, np.: czy dany wyjazd jest wyjazdem służbowym?

  • 2024-02-26
  • 6 min czytania

Ile wynosi dopuszczalny limit pracy w godzinach nadliczbowych

Ile wynosi roczny limit godzin pracy oraz godzin nadliczbowych? Czy muszą wystąpić przesłanki, pozwalające na pracę w godzinach nadliczbowych?